Lligams

Lligams

jueves, 26 de febrero de 2015

Reunió de Delegació a Lluc

Dimecres, dia 25, a les 10:00 del matí van arribant al santuari de Lluc els congregantes de les diferents cases de Mallorca. S'en fan presents 14 representant totes les cases. La de S. Honorat només amb un membre, car el P. Miquel Mascaró està de viatge. De viatge de tornada perquè ha hagut d’interrompre la visita programada a Camerun degut a la malaltia del seu pare.

L’actualitat de Ramon Llull

Només acabats de seure a la sala de comunitat el P. Josep comunica de manera informal les seves experiències i sensacions de la visita a Roma que va fer juntament amb altres membres de la comissió que treballa en la commemoració dels 700 aniversari de Ramon Llull, també per aconseguir la seva prompta canonització.

A la comitiva s’hi afegí un bon nombre de polítics de Mallorca. La majoria evitava parlar en català i actuaven com si hi hagués un pacte tàcit per evitar-ne el nom i la parla. No tengué, en cavi, cap queixa de les atencions amb que els obsequiaren. 

La conferència d’en Jordi Gayà a l’embaixada espanyola fou molt apropiada en el fons i la forma. Tanmateix molts dels polítics tenien coneixements molt elementals, si els tenien, de Ramon Llull. A Mallorca la visita va tenir una notable ressonància en els medis de comunicació.

Comença de manera més formal la reunió amb un pensament pel P. Toni Vallespir, de la comunitat de Lluc, internat a la clínica Planas per tal de sofrir un bon grapat de proves mèdiques després que li trobaren més alts del compte els indicadors tumorals.

Publicacions pel 125 aniversari

El P. Jaume Reynés informa d’alguns detalls relatius al Consell de Delegació celebrat dies enrere. Per cert, una novetat és que el P. Miquel Darder també en forma part degut al seu nomenament com a encarrregat de la comunitat (virtual) de Sóller.

El Consell tocà el tema del 125 aniversari de la fundació de la Congregació el proper 17 d’agost. Els actes i les publicacions a fer. Molt breument diguem que es preveu celebrar el dia de la festa amb una solemne Eucaristia a S. Honorat en la qual es convidarà el Sr. Bisbe, preveres de Mallorca, laics missioners amics, etc.

Ja hi ha dissenyat un poster referent a la festa. El Consell n’ha encarregat de reproduir-ne uns 50 preveient els llocs on es podria col.locar. Les publicacions de temes relatius a la data bàsicament serien les següents:

a) Nou número del butlletí sobre la causa del Fundador, que no ha pogut sortir abans perquè alguns dels articles demanats no arriben a la redacció malgrat els mesos vagin desfilant.

b) Revista Lluc dedicada al tema del Fundador i la Congregació tot repetint el que en dades semblants s’ha dut a terme amb bon èxit.

c)  Revista Comunicació del CETEM amb la major part del material que es va preparar pels 100 anys de la mort del P. Joaquim Rosselló i que no es va arribar a publicar.

Els encarregats d’elegir temes i autors, així com de vigilar per tal que arribin a bon port són els PP. Josep Amengual Batle i Biel Seguí Trobat.

Religioses i laics en el proper aniversari

També el Consell parlà d’uns exercicis espirituals amb motiu de l’esmentat aniversari. Dates: del 10 al 15 d’agost. Es podria convidar gent de la península a través del Superior General. Si no hi ha quorum suficient (al menys un desena de congregants), aleshores es limitaria a un encontre informal. Potser es convidaria també algun laic. El Consell acabarà de decidir-ho.

La Delegació de Mallorca s’ofereix per organitzar un curs amb congregants joves. Podria ser per internet una part i una altra de caire presencial. Però les autoritats de la Congregació no s’han pronunciat encara i és una decisió en la qual s’han d’implicar.

Hi ha propostes, encara no del tot perfilades, de convidar les Missioneres SS. Cors per tal de parlar del carisma comú dut a terme des de la seva realitat de dones. Cosa semblant seria bo de fer amb les franciscanes per aprofundir quins aspectes del carisma comparteixen (elles i també nosaltres) amb l’espiritualitat i objectius de Ramon Llull. El P. Jaume Reynés ja te algunes notes que pensa publicar sobre el particular.

El Consell abordà igualment el moment en que es troba la convocatòria dels Laics Missioners. Hi ha la intenció de revitalitzar aquest grup. S’han fet dues convidades a La Real per comunicar-ho a la gent (vegeu articles anteriors d’aquest blog). Hi han participat unes 50 persones. Amb motiu de les trobades es van fer algunes preguntes que fa falta de tabular. A Lluc també es transmetrà aquesta voluntat de revitalització als treballadors contractats, així com als antics Blauets.

El Consell general de la Congregació ha convidat repetidament i amb molt interès a la Setmana d’Artajona (30 de juny al 3 de juliol). No sabem qui hi anirà de Mallorca pel que fa als congregants i als laics.

Encarregats de les diferents àrees

Les autoritats de la Congregació demanen els noms dels qui estan al front de les diverses àrees. Després de passar revista al que hi ha i al que hi podria haver, el Consell de Delegació dóna aquests noms.
·         Pastoral vocacional: Vicenç Miró i Hippolite Voka
·         Concòrdia: Josep Amengual, Tomeu Garí i Paula Vic
·        Pastoral missionera: Antoni Vallespir, Josep Amengual, Pere Fullana i       possiblement algú que treballi a Sóller.
·         Secreetariat Col.legis: Bernat Alemany i algun altre.
·         Laics Missioners: Josep Amengual I algun laic més.
·         Caixa central: Manuel Soler.
·         Formació inicial I permanent: Biel Seguí I potser algú més.
El P. Josep Amengual passà a un altre tema. Explicà la dificultat d’inserir-se en la pastoral dels col.legis. La comunitat (virtual) de Sóller s’ha erigit en bona part per poder col.laborar amb la presència d’algun congregant al Col.legi de Sóller. Però tant ell com el P  Miquel Darder, que tenen cura de l'església, no tenen experiència sobre col.legis. Confien en que, una vegada ordenat, el P. H. Voka abordarà aquesta tasca en primera persona.

El Delegat, Josep Amengual, insisteix en la dificultat que implica la feina pastoral en el col.legi. Convé saber quelcom de la complexitat de la legislació, dels drets laborals del personal que hi treballa, de les ideologies que s’hi donen cita… Aquesta situació l’ha plantejada al P. General.

Avaluacions i consultes

Avaluació del post-Capítol: Ara va fer un any que va concloure el XIXè Capítol General i que hi ha un nou Equip d’Animació General (EAG). El Visitador General demana que avaluem un poc el camí que ha fet la nostra Delegació: línies d’acció escollides, etc. Queda com una proposta.

Consulta sobre un nou Estudiantat. El Delegat informa de la consulta que s’ha fet als consellers passats i actuals i als formadors sobre la proposta d’obrir un nou centre de formació a la parròquia de Maria Mitjancera (València). Llegim els motius a favor i en contra que ha trobat el Consell General.

·         En principi hi ha acord en què necessitam que alguns congregants joves venguin a les nostres Delegacions europees.
·         Com a norma, trobam que la filosofia s’hauria de fer a Àfrica, amb cursos més inculturats.
·         Tampoc entenem que es descarti d’inici la casa del Coll. Barcelona té molts de motius a favor (instal·lacions, molta oferta de formació, experiències fetes…).
·         Maria Mitjancera, el lloc que es proposa: ens pareix bé com a lloc popular, senzill, d’inserció; però dubtam que les instal·lacions siguin adequades per l’objectiu que es pretén. En cas d’haver de construir, aquesta parròquia és de la diòcesi… i s’hauria de calibrar bé, on feim obra.

Formació Permanent. Estam esperant que ens arribin els materials anunciats per a treballar la carta “Escrutau” de la CIViSVA. El Delegat insisteix en que, a més, hauríem de crear alguns grupets de treball sobre temes del nostre carisma. Ha sortit quan parlàvem de donar una visió de conjunt de la nostra Congregació avui amb motiu del 125 Aniversari. Per exemple, sobre Pastoral Missionera (què significa avui el nostre títol) i sobre la Missió Compartida (tema que estam treballant a la nova convocatòria del laïcat: què vol dir això de les dues branques? Com formar un cos amb el laïcat que col·labora amb nosaltres?).

Amb el dinar de germanor en el solemne menjador de Luc es clogué la reunió. 

Una notícia d'última hora. El P. Toni Vallespir serà operat a la clínica Planas ben aviat. Tenia els índex tumorals elevats i, després de diferents proves, els metges han decidit d'operar-lo. Compti amb la nostra pregària.


Manuel Soler i Jaume Reynés, msscc

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Convertir pàgina en PDF