Lligams

Lligams

sábado, 12 de noviembre de 2016

Donald Trump i els drets humans

Tot just assabentar-me de la notícia que el Sr Donald Trump seria el nou president dels Estats Units, un gran escalfor s'apodarà de tot el meu cos i malgrat no donava crèdit a la noticia, els mitjans de comunicació no s’aturaven de confirmar-ho.

Mil imatges bloquejaren els meus pensaments. Les mans se me posaren fredes i sentia dolor al cor. Passats uns moments vaig pensar, què serà dels pobres, dels dèbils i dels fràgils del nostre món?

Per altre part, vaig sentir que el Sr Trump era el resultat d’una mentalitat poc sensible, a l’ecologia, a les classes socials més marginades, als drets humans, a  una política a favor de la pau, al progrés de les minories.

Durant la seva campanya, que no dubt que ha estat dura i esgotadora, ha dibuixat clarament quina seria la seva política. Desgraciadament farem passes ver una política capitalista dura i avassalladora. A molts de països els pobres cada dia seran més pobres i els rics cada dia més rics. Ha demostrat prou bé el seu odi contra els musulmans i contra els llatins, especialment contra els mexicans. Aquests fets  evidencien la violació dels drets humans derivats de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Analitzant el polèmic personatge és important destacar que durant la seva campanya les seves paraules denoten sofriment i frustració, infelicitat i complex de superioritat.  Algunes versions assenyalen que el seu odi cap als mexicans prové d'una història fosca del seu passat perquè la seva exdona, l'esportista d'origen txec Ivana Winkelmayr, li va ser infidel amb un mexicà. En alguns dels seus "discursos" afirmà que Mèxic és un país corrupta perquè introdueix drogues, armes i provoca tensions i violacions en molts d’indrets dels Estats Units. Va jurar construir un mur entre els dos països i farà que Mèxic pagui per això. En contraposició a aquesta afirmació el Papa Francesc proclamà: "els qui construeixen murs en lloc de ponts no són humans i  molt manco cristians".

No obstant aquests sentiments modestament descrits  vull creure que passat un temps m’anadonaré del meu error i que el nou president dels Estats Units ha tengut una conversió i s’ha deixat entendrir per la saviesa dels pobres, per la riquesa espiritual de la gent humil, pel  goig que produeix estimar i crear lligams de reconciliació, per promoure projectes de pau i tenir cura del medi ambient. Tant de bo que pugui dir que  el Sr Trump és un president que mira amb el ulls de l’amor i cerca el bé de tots els homes i dones i de tots els pobles.

Haurem d’esperar un temps i mentre esperam jo continuaré recitant i resant les paraules d’un també president del Estat Units que el 28 d’agost de 1963, davant el monument a Abraham Lincoln a Washington, confessà públicament que havia tengut un somni i manifestà: “He tengut un somni! He somiat que algun dia les valls seran cims,  els turons i muntanyes seran plans, els llocs més escarpats seran anivellats i els torts seran redreçats i la glòria de Déu serà revelada. He somiat que un dia aquesta nació s'aixecarà i viurà el veritable significat del seu credo. Tenc la certesa que aquestes veritats són evidents i que tots els homes són creats iguals". He somiat  que un dia als vermells turons de Geòrgia els fills dels antics esclaus i els fills dels antics amos d'esclaus es podran asseure junts a la taula de la germanor”. He somniat  que un dia, fins i tot l'estat de Mississipí, un estat que es sufoca amb la calor de la injustícia i de l'opressió, es convertirà en un oasi de llibertat i justícia. He somiat que els meus quatre fills viuran un dia en un país en el qual no seran jutjats pel color de la seva pell, sinó pels trets de la seva personalitat”.

Ara que a l’Església Catòlica  estam a punt d’ inaugurar el temps de l’Advent, un temps que convida a refer l’esperança i les ganes de viure centrats en l’espera de la vinguda del Senyor; desig que el somni de Martin Luter King sigui un somni que ens motiva a lluitar per la dignitat de totes les persones i de tots els pobles de la terra.

Atentament

Miquel Mascaró

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Convertir pàgina en PDF