Lligams

Lligams

martes, 3 de marzo de 2015

Rwanda: final d'una visita gratificant

Butare, 24 de febrer de 2015

Salutacions cordials a tots els lectors de Lligams des de Butare:

Estam a la recta final de la visita del P. Visitador General a la Delegació d’Àfrica Oriental. Prest iniciarà la d’Àfrica Central.


El poble de Butare, a on ens trobam actualment,  és una població, agrícola, com la majoria de Rwanda. No obstant això, és un poble a on hi ha molts d'estudiants ja que hi està situada la Universitat Catòlica de Rwanda. També n'hi ha altres de règim privat. Salvant les diferències, seria com Salamanca o Santiago de Compostel·la a l'estat espanyol. Es nota un poble amb una certa elegància arquitectònica i d'un cert nivell cultural. S'hi poden veure edificis de dues plantes, carrers empedrats, escoles privades, diverses facultats, entre elles la de Teologia, Per tal motiu moltes congregacions religioses hi tenen els seus noviciats i cases de formació. Tot això fa que se la pugui considerar, salvant les diferències, el Vaticà ruandès.


La nostra  Congregació de Missioners dels Sagrats Cors hi té una comunitat de tres missioners juntament amb el noviciat.  Aquest any està composta per set joves de Rwanda i de Camerun que senten la crida del Crist i en il·lusió el volen seguir.  M'ha alegrat veure com l'espiritualitat i el carisma de la Congregació atreu i crida aquests joves que volen ser fills del Pare Joaquim. M'ha alegrat també veure el seu projecte de formació. Saben combinar molt bé l'estudi de les fons carismàtiques amb el treball manual. Es a dir,  el manteniment de la casa així com també del camp. La pregària i la meditació, durant aquest temps, ocupa un lloc predominantment destacable. També m'ha alegrat veure com l'estudi de les llengües: francès i anglès ocupa un lloc important. L'equip que els acompanya són tres missioners que pretenen ajudar-los en el seu creixement personal i espiritual discernint la voluntat de Déu en les seves vides.

A l'hora de concloure aquesta Vista del P Visitador General a Rwanda voldria destacar tres aspectes que m'han cridat l'atenció dels Missioners dels Sagrats Cors que viuen en aquesta Delegació d’Àfrica Oriental

1.- El seu estil de vida

M'ha congratulat veure la seva manera de relacionar-se amb la gent. Són missioners populars, és a dir, persones del poble, compromesos amb les seves tasques diàries i amb les lluites per sobreviure. Persones interessades en la causa de la justícia i la promoció humana. Missioners que acompanyen i es deixen acompanyar, que no escatimen temps ni esforços per visitar als malalts, majors, pobres. La seva vida esta marcada per  la pregària i per la lectura de la Paraula de Déu perquè l'anunciïn amb la seva vida.  Som Missioners a l'estil com li agradava al P Joaquim Rosselló, missioners contemplatius en l'acció. Una creu amb la imatge dels Sagrats Cors llueix sobre el seu pit  i els distingeix de la resta de la gent. Amb paraules del Papa Francesc "fan olor de pastors". Pastors que enmig de la gent prediquen i viuen la Bona Noticia de Jesús.


2.- El seu compromís amb els pobres

He observat que són Missioners de la Paraula, però també de l'acció i del compromís. La causa del pobres és també la seva causa. En la majoria de les comunitats no es disposa de mitjà de locomoció. Per anar als seus lloc de treball, com  la majoria de la gent, es traslladen en transport públic. Sorprèn veure la seva disponibilitat missionera com també la seva capacitat de relacionar-se amb Ongs que puguin ajudar al progrés i al benestar de les famílies més pobres. El seu esperit d'agraïment és permanent perquè saben molt bé de la generositat de molts i moltes dels col·laboradors de Concòrdia i de Missions Sagrats Cors-Procura  Es entranyable veure com mai demanen per ells, sinó pels altres, sobretot pels més necessitats

3.- Missioners de la Paraula

Missioners de l'escolta de la Paraula de Déu que l'anuncien sobretot en les seves vides. La seva predicació beu de les fons carismàtiques que ens ensenyà el Pare Joaquim Rosselló i que recull la Primera carta de sant Joan: "Déu és amor". El Déu que anuncien els missioners no és el que condemna, sinó el que estima i perdona. El Déu que acompanya al poble i es fa present enmig de la comunitat. Es el Déu que promet un cel nou i una terra nova. L'anunci evangèlic dels missioners és a l'estil del Papa Francesc que ens convida a viure amb alegria  Una alegria que és com un foc que crema i que esperona perquè l'anunci  de la Paraula arribi a tots els racons del món i a tota la gent.


Per acabar vull confessar que veritablement ha estat una experiència gratificant poder acompanyar al P Visitador General per aquest país que més enllà de la seva pobresa conserva un tarannà especial, el de la cordialitat i el de l' alegria evangèlica. 
Atentament

Miquel Mascaró

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Convertir pàgina en PDF