Lligams

Lligams

sábado, 10 de diciembre de 2016

Cartes d'Advent - Nadal

Dissabte i diumenge passat tinguérem a Lluc: "Fira de Nadal".

Una Fira que just té el nom, perquè poques coses posades a la venda no feien l´olor especial i típic de temps nadalenc.

Podríem trobar diferents regals per Nadal i per tot l´any... Alguns productes artesanals de "torrons" era el que ens recordava el nom de la Fira. Alguns "panellets" o "amargos"... 

Comprenc que fires de Nadal n´hi ha a la Plaça Major de Palma i a la gent l´hi serà més fàcil anar a comprar a Ciutat q haver de pujar a Lluc. Crec que s´ha organitzat, pareix que ja fa uns quants anys, amb molt bona voluntat però els resultats no se veuen.

Jo diria que tot l´ambient de Lluc ens parla de Nadal. La naturalesa, ara que ja ha plogut bastant, ben verda i plena de bellesa.

Els arbres de fulla caduca, estan adornat amb el groc-daurat de la tardor, més bells que els que anomenen: "arbres de nadal".

Els caquiers de l´hort del Santuari, sense fulles i amb els caquis pareixen adornats no amb les "bolles de colors i de plàstic" sinó amb els mateixos fruits dolços i vermells, groc-taronja.

Els "antics porxets i menjadores" ens parlen de les pujades a la Casa de la Mare, dels nostres padrins amb els seus ases o someres que ens recorden la "gran peregrinació" de Maria i Josep de Natzaret a Betlem.

Cada menjadora és com un recó per donar posada a la Sagrada Família, fins els moixos hi serien presents.

Arribar a la plaça de Lluc, plaça única, amb els teixos plantats un a un per mans que estimaven lluc, Mallorca i tots els arbres autòctons. Les arboceres, amb fruits redons, vermells i dolços. Fruita d´hivern. Les murteres amb el seu aroma de festa i el seu fruit els murtons, per els pobres pagesos de les nostres muntanyes...L´aire que és respira és ben original i nadalenc.

Abans d´arribar l´aroma del "eucaliptus" tan especial i que te fa respirar amb un pulmons agraïts...

Fins arribar al Cambril on trobam la nostra estimada "Moreneta", Nadal de tot l´any, com s´ha dit i escrit. Sempre esperant i sempre amb l´Infant als braços, per totes les generacions...

I a dins la mateixa Basílica trobam una "nadala" poc vista: "Sant Josep ensenyant a caminar al nin Jesús". Josep l´home just, el primer que el petit Jesús quan va començar a parlar per primera vegada l´hi diria: "abba".

I per seguir meditant el "betlem" de la Basílica, sempre acollidor, mistèric que fa embadalir petits i gran, padrins i néts.

Realment Lluc ja és una FIRA tot l´ANY, i seria molt bo que aquesta "fira" que s´ofereix ens parlàs a tots els mallorquins del gran misteri que celebram. 

És veritat que a la tenda de "Ses mides" un pot trobar pastorets de guix i més artístics. Nins Jesús més grans i més petits, angelets, la Sagrada família de Natzaret... 


Les famílies que pugen a Lluc han de poder reviure i celebrar els Misteris que celebram. Les famílies joves o noves famílies haurien de poder trobar tot lo necessari per poder fer un petit betlem a casa seva per poder fer en família una primera catequesi del perquè celebram aquestes festes de NADAL: El Nin Jesús, com a centre, Maria i Josep, els àngels i estrelles, pastorets i reis, ovelles i anyells, sa mula i el bou, el pou i el riu, las palmeres i el desert, el foc per poder-nos escalfar en família...

I en torn del "petit betlem" poder resar, cantar, adorar, ballar. ...i els nostres petits que juguin fent caminar els pastors, els reis, les ovelles i anyells, i besant el "bon Jesuset". Tocant la simbomba, o les castanyetes. Els nostres infants els agrada tocar les coses " és bo que comencin a tenir en les mans i viure el misteri". I que puguin comprendre que perquè creim celebram Nadal, No just en coques i torrons, sinó menjant tota la família junta. Que puguin començar a experimentar el misteri de l´amistat i amor vertader!

Bon Nadal cristià!
                                                                                           Joan Arbona msscc


missioner a Lugano, sud de Bones Aires, Argentina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Convertir pàgina en PDF