Lligams

Lligams

sábado, 1 de noviembre de 2014

Presentació d'un llibre sobre Ramon Llull

Ramon Llull, màrtir mallorquí

El P. Jaume Reynés informa/comenta l'acte de presentació del llibre del P. Josep Amengual "Ramon Llull Martyr mallorquí. La reivindicació de Benet XIV". Tengué lloc a La Real, dia 30. Parlaren des de la taula de presidència l'autor del llibre, l'historiador Pere Fullana i l'editor Àlex Volney. La lulista Maribel Ripoll envià unes lletres que llegí el P. Biel Seguí. Hi assistiren unes 70 persones.

La veritat es que es varen dir coses molt interessants, amb una certa amargor però també amb afecte, caparrudesa i capacitat de lluita. Per què aquest procés de santedat no ha arribat mai a bon port? Probablement per falta de lògica i de coherència de part de l'Església, la qual va fer més cas a l'inquisidor trampós i falsari i a les lluites de bàndols poderosos que als Censors que el jutjaren ortodox amb tota l'autoritat. 

Jo m'atrevesc a afegir moltes raons suggerides o malpensades: perquè era un català de Mallorca, illa de pocs recursos de poder. Perquè era un laic convertit (fins al punt de deixar la família i que -com Jesús- era més bé autodidacta), un reformista de soca-rel amb el qual simpatitzaren molts de radicals (que pretenia la reforma de tots els estaments eclesiàstics, inclòs el bisbat, el col·legi cardenalici, el papat i el mateix Concili, l'evangelització sense espasa, la reconquesta de Terra Santa i el diàleg religiós ferm però respectuós), el filòsof i el teòleg agosarat i inquiet. Perquè era un místic foll d'amor, però també un rodamón inquiet i sense fronteres. Perquè l'hem declarat el pare de la pàtria catalana i representant del geni de la nostra raça, l'essència destil·lada de les nostres utopies. 

Ahir vespre vàrem poder comprovar, certament, que la causa lul·liana té encara molt de foc colgat i esperances de futur. Escaient pel moment que viu la nostra diòcesi "en sortida", que prepara un congrés d'evangelització i reforma. Tothom trobà que fou un acte que honrava l'Escola de Formació P. Joaquim Rosselló de La Real.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Convertir pàgina en PDF