Lligams

Lligams

domingo, 8 de febrero de 2015

Nova convocatòria de Laics Missioners

Monestir de La Real, 6 de febrer de 2015


Pautes de Reflexió

Encara que fa un fred glacial, ens reunim una vintena de persones a l’antiga Sala Capitular. Ens trobam 3 religiosos PP. Josep Amengual, Gabriel Seguí i Jaume Reynés amb una vintena de laics i laiques.

El P. Biel ens introdueix una breu pregària centrada amb un cant i el credo dels MSSCC. Després el P. Josep entra en matèria, explica els motius de la convocatòria.


 Ens disposam per a celebrar el CXXV anys de la fundació de la Congregació. El carisma del P. Joaquim Rosselló i Ferrà és ben viu: Déu té cor, i ens estima en els Cors de Jesús i de Maria. El somni del P. Joaquim era el de “calar foc de l’amor dels SS. Cors, a Mallorca i arreu del món”.

Les cases de la Congregació a Mallorca (Sant Honorat, Lluc, La Real, la dels SS. Cors de Palma i Sóller) voldrien esdevenir una mica la casa de totes i de tots, per a sentir-nos família humana i missionera. Han de ser oasis on puguem trobar-nos al costat de Jesús i com a família, que creix amb l’aigua de l’Esperit.

Uns caus de missió i de promoció integral de la persona

Tenim dues institucions legalitzades, al servei de la Missió. La més antiga, la Procura de Missions, amb una història digna, que ha contribuït a arrabassar la lepra a Rwanda, a escolaritzar, a donar suport a seminaristes diocesans, i ara, sense arraconar aquests objectius, s’especialitza en trobar recursos per a fer possible que les vocacions de la Congregació, més de 40 joves a Àfrica i a Rep. Dominicana, puguin rebre una formació de qualitat, segons el carisma missioner que hem rebut.

Per a fer possible la missió integral, és a dir, que l’evangelització de la Paraula també vagi acompanyada de la possibilitat d’accedir a una casa, a una higiene, a una sanitat, a una escola, i a un treball, la Congregació ha creat la ONGd Fundació Concòrdia. Ara, en temps de crisi, pot fer possibles projectes a Rwanda, Camerun, República Dominicana i Rep. Argentina, per un valor de més de 150.000€ anuals. Compta amb voluntaris a Mallorca, Barcelona, Navarra, València i Madrid.

QUÈ VOLEM: 

Oferir més possibilitats per a ser cristians de més qualitat i disposats a la missió

Els religiosos no tenim l’exclusiva de la fe, de la capacitat d’acompanyar espiritualment, de ser testimonis gojosos de l’amor de Déu, efectiu i fet servidor en el nostre món.

Si la Congregació és l’estaló que fa possible l’educació a més de 3.000 alumnes a Espanya, amb centenars de professors/es, gerents, i altre personal laic. El Secretariat de Col·legis el dirigeix un laic. Aleshores, ¿per què no comptar més amb totes aquestes persones, a l’hora de prendre decisions, i d’oferir un servei de qualitat, innovador, des de la missió de la Congregació, en una societat pluralista?

Els laics ja ofereixen molts serveis en el camp cultural, com en l’Arxiu de Lluc, en la Fundació cultural del Monestir de La Real, etc.

La Procura de Missions és dirigida per laics, i promouen accions socials, com sempre, però més específicament treballa per a trobar recursos econòmics per a la formació de més de quaranta joves, majoritàriament africans.

La Fundació Concòrdia, que funciona des de 2003, compta amb un Patronat de religiosos i laics (dels quals n’hi ha 4 presents a la reunió). Com podem esser més creatius i obrir nous camins a les laiques i als laics, missioners, en la forma i manera que descobrirem, entre tots?

Cal descobrir noves formes de la missió laïcal compartida

Creiem que és possible fer present i innovadora una experiència espiritual i de servei missioner, amarada de l’amor pràctic i viscut de Déu, avui i a Mallorca. Per a descobrir caus pràctics vos hem convocat.

D’altra banda, moltes persones no han de fer més coses, per al servei missioner cordial. Cal que creixin en la motivació, en la mística de la missió. Si Sta. Teresa de l’Infant Jesús és patrona de les Missions, pot tenir tasca missionera laïcal qualsevol persona, encara que estigui malalta o solament pugui pregar.

Mallorca té una tradició centenària d’un laïcat creatiu. Beguines i begards medievals, tercers ordes, associacions laïcals... Aquest patrimoni que ens han tramés els nostres avantpassats és un gran repte i una profecia a la crida que Jesús ens fa avui.

Reptes del futur:

Un dels reptes principals és el de tenir una gran capacitat per a arriscar-nos, per a estimar la dignitat laïcal, i creure que ens és possible fer realitat allò que repetia el teòleg jesuïta Karl Rahner: «El cristià o serà un místic, o no serà». I ho deia referint-se específicament a l’espiritualitat que brolla de la contemplació de l’amor que manifesta Jesús, amb el costat traspassat.

Tots som sensible davant la pobresa de milions de persones, combatem el racisme, l’alcoholisme, la sida, la droga. ¿Per què no ens motivam més amb capacitat de resistir, de perseverar en la solidaritat, a partir de la història de l’amor, que és la de Jesús de Nazaret?

La Congregació de MSSCC ja sap prou bé allò què vol. Sabem quines possibilitats té el seu carisma cordial i missioner, avui, però no pot dictar quines són els caus concrets pels laics. Volem fer un camí de recerca compartida. Després arribarà el discerniment entre tots.

Tenim una experiència

Els missioners religiosos no venim amb les mans buides. Des del Capítol General de 1987, hi ha grups molt actius a República Dominicana, Puerto Rico, Argentina, Rwanda, i també a Navarra, i a Madrid. A Mallorca els grups que tingueren molta vida, ara queden un poc dispersos. Enviaren voluntaris al Tercer Món. Hi havia un seguiment del pla de formació, que ha tornat reprendre a l’Escola de Formació P. Joaquim Rossselló.  

La Junta Consultiva (1996) va llençar uns Estatuts, aprovats pel bisbe de Mallorca, que encara ara, per consell del Secretariat Pontifici per als laics, tenen vigència.

Des del Capítol General de 1999, els laics han participat directament en aquestes assemblees. A Argentina i a República Dominicana també participen a les assembles anuals de la Delegació. A República Dominicana, els laics gestionen diverses centres de Formació professional, molt complets, un centre mèdic, etc.

Cap al futur:

Amb motiu dels 125 anys de la Fundació, la Delegació de Mallorca demana a les laiques i laics que col·laboren a les nostres tasques (evangelitzadores, educatives, socials, culturals, d'acompanyament...)  que vulguin engrescar-se en un projecte de renovació eclesial missionera. A partir de l’estil de la Congregació, proposin l’ideal que els atreu, i entre tots, tracem el camí que hem de seguir pel futur els “fills i filles del P. Joaquim Rosselló”, “els MSSCC amb dues branques, la religiosa i la laïcal”. També hem de seleccionar els recursos necessaris per a assolir el nostre ideal.

Després de compartir un cafè calent i un tros de coca, es repartiren uns fulls per a recollir algunes propostes concretes. - Jaume Reynés Matas, msscc

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Convertir pàgina en PDF