Lligams

Lligams

miércoles, 15 de enero de 2020

Cròniques de s'Ermita de Sant Honorat - Desembre



Diumenge, 1. Segueixen els dies dolents, amb molta boira matinal. Acabam el recés amb X. Melloni amb un bon dinar (arròs amb vegetals) preparat pel P. Miquel. Ambient familiar i col·laboració amb la cuina. Crida l’atenció tanta de gent mallorquina desitjosa de fer aquest tipus de trobades, en silenci absolut i meditació.
Dimecres, 4. Des de mitjanit, temporal mediterrani amb alerta roja pronosticada sobre tota l’illa. Aigua, trons, panes elèctriques. Els dos cans, atemorits, s’amaguen dins la casa. Pugen, com poden, na Linda i en Miquel Palou.
Dijous, 5. Venen David Testal, i la seva ajudant Paloma Sanz, que dirigirà una exploració de la pròpia persona, amb un conjunt de set tallers escalonats. Aquesta vegada obriran la Porta dels Somnis. Hi assisteixen 16 persones.

DEL LLIBRE DE VISITES
“Te pido por todos y cada uno de los caminantes y servidores del próximo retiro Effetá Mallorca, para que los llenéis de paz, alegria, bondad y amor y sobre todo puedan empezar a sanar y perdonar de corazón, como a mí se me fue concedido”.

Divendres, 6. Una altra trobada de Montse Querol per a compartir sobre Meditació (6 p).- Trobada voluntaris de Missió Solidària: Col·laboradors de la Procura de Missions i Fundació Concòrdia Solidària, coordinats pel P. Miquel Mascaró (uns 16).- Ve Àngels Gonyalons, de
Menorca, per a retirar-se i descansar un poc aquest cap de setmana.-  
Al vespre, trobada organitzada per l’ Escolania de Lluc i l’Associació d’Antics Blauets a Binicomprat (Algaida). De 8:00 a 9:00 del vespre, concert dels blauets (amb repertori “The Betles in Revue”, dirigit per Ricard Terrades) i de l’Orquestra de Cambra de l’Escolania (dirigida per Rafel Riera).
Lliurament del “blau d’or” a la nostra Congregació pels 128 anys de servei  “en la direcció espiritual i material del Santuari, formació de l’Escolania i l’acollida de peregrins, enaltint la devoció a la Mare de Déu de Lluc i el prestigi del seu Santuari”. El presentador ha estat Llorenç Cloquell i han parlat Mn. Marià Gastalver (nou prior), D. Llorenç Gelabert (president de l’AAB) i el bisbe Sebastià Taltavull. Ha rebut la condecoració el P. Josep Amengual, Delegat de Mallorca. Hi han participat 400 persones. En nom de la nostra comunitat, els PP. Jaume i Olivier. 
Diumenge, 8. Festa de la Immaculada. Dinen amb la comunitat n´Àngels Gonyalons, en Juan Nelson Galván i una al·lota que ha participat al taller de Montse Querol.

DEL LLIBRE DE VISITES
“Gracias por este fin de semana y por todo lo Bueno que la vida me ha dado y me da. Lo siento por los errores cometidos, aprendo cada día. Pido cuidado y protección para mí y mi família, y la gloria eterna y la paz para los que no están. Luz y Amor!”
Dilluns, 9. El P. Olivier parteix per fer uns dies de vacances a Reus, a casa d’un diaca, antic seminarista nostre i amic seu.
Dimecres, 11. Ahir vespre morí el P. Jaume Roig Sansó, a la comunitat de Ciutat, als 80 anys, que dedicà la seva vida a les missions de República Dominicana i Rwanda. Ja feia temps que estava enllitat, rebia l’alimentació amb una sonda i no parlava. Darrerament l’havíem ingressat a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Els PP. Jaume i Miquel participen en el funeral que es celebra a l’església dels Sagrats Cors, presidit per el Superior General i amb predicació del superior de la comunitat, P. Gaspar Alemany.
Dijous, 12. Avui comencen les obres per remodelar els banys del primer pis. Dos italians ens ajuden en algunes feines de la casa: En Massimo i el seu nebot Giorgio. En Massimo cuina un bon plat de “spaghettis” i una espècie de “calzoni” que són una delícia. Dinen amb nosaltres ells dos i en Toni de Campos.-
Divendres, 13. Puja a romandre aquí la voluntària Maria del Pilar Martín Colomar. Participa també a la nostra eucaristia familiar. En canvi el superior no hi pot assistir perquè pren part a un taller sobre preparació de torrons, a Randa.
Dissabte, 14. A l’església posam un naixement rwandès que ens mantengui més en comunió amb els germans que fan feina a l’Àfrica. És propietat del museu de la Procura de Missions.

Dissabte, 14. Avui s’ajunten tres grups diferents a la nostra Casa d’Espiritualitat: El grup de pastoral dels Jesuïtes (12), el grup de Introducció a la meditació i a la interioritat de Paula Cantallops i el seu espòs Eduardo Caselles, amb el tema “La pau interior” (de 25 a 30 persones) y el grup convocat pel P.  Reynés: “Pregar amb Ramon Llull” (una dotzena). Ens ha agradat que hi participassin el doctor Carles Amengual, metge homeopàtic de Selva que ha fet la tesi doctoral sobre les plantes medicinals del beat, i els Pares Franciscans Jaume Puigserver i Guillem Ramis, amb els quals hem parlat de fer algunes col·laboracions sobre el tema.- Tots dinam d’una ensalada fresca i una paella de vegetals.- Al vespre, el P. Miquel celebra a Randa i el P. Olivier a Montuïri.
Dijous, 19. Els PP. Olivier i Jaume assisteixen a la trobada de l’arxiprestat que es fa al santuari de Montision de Porreres. El P. Miquel, al vespre, concelebra, a  la parròquia d’aquest mateix poble, a una eucaristia per el seu antic rector mossèn Sebastià Salom, el qual morí de leucèmia la setmana passada. El P. Lotele durant tots aquests dies ajuda a confessar als diferents pobles de la Unitat Pastoral de Montuïri.

DEL LLIBRE DE VISITES
“P. Daniel, aunque ya no estés aquí, te seguimos llevando en el corazón. Fue un privilegio conocerte”.

Divendres, 20. Avui celebram l’aniversari del traspàs del P. Fundador. Baixam al monestir de La Real per a celebrar-lo. A les 10:00h començam amb unes horetes de recés espiritual. A les 16:00h presentació i comentaris de la Informació que la nostra Delegació envia al XXè Capítol General. A les 17:30h eucaristia, a l’antiga capelleta del nostre noviciat, presidida pel Delegat.- A les 19:00h s’omple la Sala Capitular per a la presentació del llibre “Pujada y baixada dels MSSCC a Lluc, Per obediència”. Ha estat dirigit per J. Amengual Batle i coordinat per A. Cassanyes. 25 col·laboracions diverses. Parlen el doctor en història Pere Fullana, la germana de la caritat sor Margalida Moyà, el P. Josep Amengual i el bisbe de Mallorca. És digne de notar que el més destacat són els nostres trets identitaris. La nostra gran aportació consistiria, segons ells,í en què no fórem monjos ni capellans diocesans, sinó “simples sacerdots que viuen en comunitat”. O com diu la directora del col·legi de sant Rafel: “Religiosos a la mallorquina”.


DEL LLIBRE DE VISITES
“Gracias por este maravilloso lugar. Gracias por mis hijos, mi família y mi vifa. Hoy empiezo esta nueva pàgina y este nuevo capítulo de mi vida. Gracias mil”.



Dissabte, 21. S’acaben les obres de millora que s’han fet al primer pis de l’hostatgeria.- Fa temps que havíem planificat celebrar avui aquí l’aniversari de la  mort del P. Joaquim Rosselló, reunint el grup d’amics i voluntaris. El dia és més tost dolent, per la imminència de les festes nadalenques i perquè bufa un incòmode vent molt hivernenc. A la fi hem fet una reunió, senzilla, amb una dotzena de participants, a un clima molt familiar i de compartir espiritual. A la sala de la fundació (1890), davant la còpia de l’acta d’erecció, hem recordat l’eufòria del primers moments, com era el Déu Pare, Fill i Esperit del P. Joaquim i el foc que volia estendre per tot arreu. Després de compartir una taula plena de dolços nadalencs i pagesos, hem passat a fer mitja hora de pregària a l’esglesieta de l’ermita.

Diumenge, 22. Pareix que amainarà un poc el vent. Celebram les misses el P. Olivier a Montuïri i el P. Mique l aquí. El P. Jaume ha aplegat un bon constipat. A l’hora del dinar ho feim amb sis visitants: Maria Pilar, Juan Nelson, Jaume, Àngels i la seva filla Laia, del voluntariat; a més s’hi afegeix l’amic holandès Balder, que té reservats uns quants dies per el recés personal.
Dimarts, 24. Avui celebram amb les esglésies plenes. Una alegria i una pena alhora, perquè és mal de fer donar a entendre que nadal és tot l’any, que Déu neix a l’eucaristia i a la vida quotidiana. N’Olivier va a Montuïri i en Miquel i en Jaume a Randa.
Dimecres, 25. Nativitat del Senyor. P’Olivier torna a Montuïri i el P. Jaume celebra aquí amb un grupet de 5 persones. A l’hora de dinar compartim amb el P. Melsior Fullana, que forma part d’aquesta comunitat encara que viu a Ariany, amb en Balter (l´holandès que fa recès entre ioga i dejunis) i na Sebastianeta. Una dona pobra i senzilla, de Campos, perquè no mengi tota sola, i que es presenta enjoiada amb una polsera d’or que guarda de la seva primera comunió perquè diu que la festa s’ho mereix.  Els nostres dos cans, que també son vegetarians forçats,  s’alegren rosegant un parell d’ossos de la sopa de nadal.


DEL LLIBRE DE VISITES
“Sagrados Corazones de Jesús y de María, reverdeced mi corazón de vuestro amor! Haced de él un jardín de alegria, humildad y compasión!!! Y que pueda terminar mi vida laboral terrena para llenar la cestita de San Honorato, en muchos paises, para dar a los que nada tienen”

 Dijous, 26. Segona festa. Aquí queda n’Olivier amb en Balter (que ha deixat un avís de què avui estarà tot sol a la sala de meditació durant tot lo sant dia). En Jaume i en Miquel van a celebrar-ho amb les seves famílies a Alaró i a Sa Pobla. Però, des de bon dematí, en Miquel aprofita per donar una pintada de manteniment a l’obra que s’ha fet al primer pis.

Divendres, 27. Ve na Cèlia, la filla de Balter, per a passar dos dies amb el seu pare.- El P. Olivier baixa a la finca de Sa Torre (Algaida) per a participar en les matances mallorquines d’uns bons amics, madò Antònia i el seu fill Pedro, assidus de les nostres misses dominicals i col·laboradors ben estrets en las tasques i activitats de l’ Ermita.
Diumenge, 29. Festa de la Sagrada Família Ens repartim les eucaristies d’aquesta manera: P. Olivier a Montuïri, P. Miquel a Campos i P. Jaume aquí, a Sant Honorat.
Dilluns, 30. El P. Miquel fa neteja al pis de dalt per a posar ordre després de les obres fetes. Pugen a donar una mà els voluntaris Maria del Pilar i Massimo.






Dimarts, 31. Ens reunim gairebé una vintena de persones per a celebrar la Pregària de la Llum. Sopam plegats a les 20:30h. A les 22:00h feim un poc d’assaig dels càntics i passam a l’església. Enguany coordina el P. Jaume, el darrer arribat. Començam amb l’encesa del Ciri Pasqual, Llum dels nostres passos. Li oferim una doxologia i després, mentre demanam que mantengui encesa la nostra llàntia durant tot l’any nou,  cadascú, en silenci, pren un llumet davant la imatge de la seva preferència: El Crist traspassat dels ermitans, la Mare de Déu de Lluc o la de la Panada, la Sagrada Família, el beat Ramon Llull... Proclamam dues lectures de la Paraula de Déu: Qohelet 3 i Romans 8,18-30. Després d’un llarg silenci i dels cants repetits de Taizé, compartim quins són els gemecs de l’Esperit que sentim dins nosaltres mateixos o captivat pel mal que veim en el món. Pregam, com acostumam en aquesta muntanya lul·liana amb algunes pregàries del doctor Il·luminat demanant que no ens falti l’alegria i que el Senyor ens vulgui enamorar cada dia més. Després de la benedicció irlandesa, passam al menjador per a esperar les campanades de l’Any Nou 2020. Mitja dotzena de persones queden a dormir aquí dalt, els altres tornen cap a n’es Pla.

A tots i totes, molts d’anys i bons!
Jaume Reynés Matas, MSSCC

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Convertir pàgina en PDF